Salomon Koning van Spanje Trail

Tijdens vasteloavend te Meers begon het allemaal. Tijdens het hossen en onder het genot van de nodige biertjes kwam vriendin Silvia Pepels tot het geweldige idee me over te halen om deel te nemen aan de trail in Gulpen. “Simoon!”zei ze “da’s echt zo ruig, een beleving die moet je mee maken”. “Joa” hoor ik mezelf nog zeggen en voordat ik het überhaupt besefte was de inschrijving bij onze vriend Patrick Franken geregeld. Ik, de relaxe zelve, liet het op zijn beloop totdat Sil bij me in maart kwam polsen of ik al wat heuvel kilometertjes had gedaan.

Jazeker…. vol overtuiging op de zondag met loopgroep Meers!  “Nei manne,” dat was echt niet voldoende voor de dikke 30 kilometers. Hè wat?  30 kilometer?? Jezus Sil…dan moeten we gaan heuvelen. En daar gingen we loopjes in omgeving Gulpen doen. Tjonge…dat zijn geen heuvels meer. Een zeer prachtige omgeving en wie sjoen os Limburg is.

Enfin na de loopjes met Silvia en onze eigen Jean Houben met hond Chico van loopgroep Meers voelde ik me enigszins voorbereid op de Koning van Spanje. En daar gingen we in een druilerige, regenachtig, zelfs wat frisse zondag in mei naar Gulpen. Wat een festijn aldaar. De sfeer is alles behalve gespannen zoals de wegwedstrijden hier in de omgeving maar erg gemütlich en gezellig. Er wordt wat gegrapt en over de “vot” gelachen.

Na een snelle start van de 11,5 km waren de trailers van 30,6 km 20 minuten later aan de beurt. De Schotse doedelzak meneer begeleidde ons naar de start. En daar gingen we…in de strontregen, kou en wind. O ja en zeer veel pratsj. Na een kilometer of 2 was ik op zoek naar Jean en zijn trainingsmaatje Manon.. die zouden nu toch wel voorbij zijn gekomen? Bedenk U beste lezer / loper: men start met 400 trailers. En een hele meute was me al gepasseerd. Silvia vloog weg bij de start, ik heb nog net kunnen roepen: ”Bestel mich mer un piepke bie de finish“ ( er stond een biertent als drankpost bij de finish!!). Na wat geduldige minuten zag ik allereerst Manon in verte aankomen. Ze maakte een wenkgebaar met een bedrukt gezicht,  waardoor ik kon opmaken dat ik vooral niet moest wachten. Oké..de pas erin…maar ging ik dan echt de resterende kleine 30 km alleen lopen? Kom op, verstand op nul en lopen.

Gelukkig heb je echt niet het gevoel dat je daar alleen loopt. De vele enthousiaste trailers om je heen maken het zeer aangenaam en geen solo evenement. Met enige vermelding dat je in het dialect geen praatje kunt maken, want de meesten die ik heb gesproken waren woonachtig boven de rivieren. Voor hun was het een uitje met een mooi verblijf in ons heuvelachtig Limburg. Ik voelde enigszins trots door mijn lijf stromen.. maar tegelijkertijd voel je ook nog de inspanning die je levert. Door de honderden draaipoortjes, modder, weilanden, waterpassage  tot aan je knieën verder lopend in  soppende schoenen, zigzaggend door de koeienvlaaien die her en der op de weilanden lagen, klauterend over boomstronken oftewel de trail die je aan het doorstaan bent.  Bij drankpost 1 stonden oude bekenden drank te voorzien.  Na een praatje werd ik verzocht door te lopen.  Ik hield de boel een beetje op: ha, ha! Halverwege hadden de nodige trailers om me heen het zwaar en viel er een doodse stilte. Jammer ik was nog wel in voor een praatje. Totdat ik Chef van de organisatie op het parcours tegen kwam. Op zijn mountainbike, en ook met de nodige pratsj op zijn rug, hield Patrick op het parcours toezicht. Een zwaai, lach en een schreeuw moedigde mij, maar ook de medelopers, aan om een stapje harder te lopen. Jawel  the show must go on.En de nodige uurtjes gingen voorbij, echter de kilometertjes leken niet zo voorbij te gaan. Na drankpost 2 te hebben bereikt leek de finish enigszins dichterbij te komen. Even nog de nodige bossen en velden doorlopen en daar was de lange- berg- aanloop naar de finish. Met bloed, zweet en tranen ( dit klinkt als de site www.mud sweat trails .nl) hoorde ik na 3 uur en 16 minuten op de berg meneer de doedelzak. Wat een aangenaam geluid. Rollend de berg af en zo over de finish waar inderdaad Silvia met een “piepke” klaar stond. Proficiat Silvia met je 5e plek en prijs!

Dankjewel Patje voor deze geweldige trail en ervaring. Sil en Jean voor de voorbereiding en training, wellicht dat we volgend jaar meer lopers van loopgroep Meers ons mogen vergezellen.

Cheers Simoon

Overmuntheloop 2012

Coach Cel kijkt tevreden terug op deze Overmuntheloop.

Wegens winterse omstandigheden in februari werd de loop verplaatst naar 19 mei. We kregen eigenlijk vanwege de hitte een halve herhaling van de Venloop. Er werd al met rode gezichten en natte ruggen, met veel moeite om de pen in goede richting te houden, ingeschreven. De coach uitte zijn bezorgdheid, door al reeds wat consumptiebonnen uit te delen.

De radeloosheid en wedstrijdspanning was nu al reeds ten top! Vooraf waren de jeugdlopen. Rien van Mulken en Funs Kuijpers beten het spits af………..en hoe:  een 4de en 5deplaats en dat ook nog met trek- en duwwerk. Als een tornado spurtten ze weg, ons vol ongeloof achterlatend. Naast Rien en Funs verschenen er nog 2 kinderen van ouders van de loopgroep van Meers aan de start in  Urmond. Finn Roumen, zoontje van Simone, werd 5e in een tijd van 4.22. Verder liep ook Lisa Blokzijl mee, dochtertje van Robert Blokzijl. Haar tijd is helaas niet terug te vinden in de uitslagen.

Op de 10.345m. was de start een stuk rustiger. Daar iedereen wist dat het een zware race zou worden. Liefst 13 leden van onze Loopgroep gingen de strijd aan. Ook onze coach Cel kreeg een compliment van organisator Wil de Wauw.

Gunter Geens uit Herentals was niet te kloppen. Hij werd gevolgd door Ron Wijnen. Onze Loopgroep Meers was in dit veld van lopers overal aanwezig. Met Robert Blokzijl voorop knokte iedereen voor zijn plek in de uitslag.

De commentatoren zorgden voor een van een ludiek verslag, dat soms de sportiviteit deed ondersneeuwen. Zoals de ‘tassenloopster’ die het zo al moeilijk genoeg had, werd als nieuwe loopmode belicht!

Zo werden door onze loopgroep genoeg ereplaatsen vergaard. De zoon van Vito werd 3de op de 3.3 km. En een eerste plaats voor Tiny Boelhouwers in haar klasse, gevolgd door ereplaatsen voor Lisette van Mulken,  Sjef Thiele, en Louis Kooymans. Maar ook zijn er minpuntjes aan de uitslag, zo vind ik Robert Blokzijl en meerdere lopers niet terug in de uitslag. Robert liep  b.v.  42.20 en Jan Coumans 47.42. Ook zijn  er namen verwisseld, hetgeen dan een 3de plaats opleverde in plaats van 2de .

Deze minpuntjes werden meer dan goed gemaakt door de  sfeer en de tombola!!

Ik wens iedereen een leuke sportzomer met veel ZON.

Coach Cel (klik hier voor sfeerverslag)

 

Koning van Spanje

Gulpen, 6 mei Koning van Spanje,  trailloop

De inschrijving voor deze trail werd eind december geopend. Nadat ik het parcours had bekeken, besloot ik om me toch in te schrijven. Enige twijfel over de afstand en de vele heuvels had ik wel, maar met een goeie voorbereiding moest een en ander wel goed komen. In  de volgende maanden hoorde ik dat Simone Willems en Jean Houben zich ook voor de lange trail hadden ingeschreven. Drie mensen van LGM die bij de 450 gelukkigen waren die mee mochten doen aan de lange trail (30,6 km 1200 hoogtemeters 600+/600-). Er was ook nog een korte trail van 11.5 km met 200 hoogtemeters en 300 deelnemers.

Eindelijk is het dan zo ver. Na een rustige voorbereiding met wat warmlopen, drinken, rekken, strekken en enkele praatjes met o.a. Simone ga ik naar de start in de stromende regen. Gek genoeg staan er nog geen lopers aan de start terwijl we 5 minuten later toch echt moeten vertrekken. Ik maak van de gelegenheid gebruik en sluit mooi op de 5de startrij aan. Je moet wel je plaats kennen en niet helemaal vooraan willen staan. Vanuit de start volgt gelijk de beklimming van de Koning van Spanje. Een pittige beklimming met wisselende stijgingspercentages tot 15 procent en ruim 1 km lang. Wat daarna volgt is met geen enkele andere wedstrijd te vergelijken. Bijna 31 km berg op en af en smalle paadjes waar inhalen bijna niet mogelijk is afgewisseld met brede hellingen met hoog gras. Heel veel draaipoortjes, een brede beek met door de overvloedige regenval best veel water,  modder en gelukkig ook 2 verzorgingsposten met o.a. water bananen en winegums. Klein minpuntje was dat bij de eerste post al snel geen drinken meer was, maar een kleinigheidje houd je altijd. Na 2 uur en 45 minuten rondzwerven in en rond Gulpen wordt iedereen verwelkomd door een Schotse doedelzakspeler, vlaai en alcoholvrij bier !!!!!!!!

na gedane inspanning moet de energievoorraad worden aangevuld Na van een lekker stukje vlaai genoten te hebben,  besluit ik me maar te gaan verzorgen. Op de weg naar huis kom ik Simone nog tegen. Ook zij heeft genoten en naar later blijkt een prima tijd gelopen 3 uur en 19 minuten. Jean Houben komt aan na 3 uur en 28 minuten. Prima prestaties door 3 lopers van LGM en voor iedereen die de volgende keer met mij mee wil: 12 mei 2013 is de volgende Koning van Spanje!!

Robert

Mens sana in corpore sano

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Lang geleden hadden de Romeinen al het vermoeden dat er een verband was tussen een goede lichamelijke gezondheid en een goed functionerend brein. Halverwege de vorige eeuw kwamen er steeds meer studies die aantoonden dat lichamelijke fitheid een positieve invloed had op het brein en dat zowel bij jong als oud.

Uit de jaren 60 herinner ik me een onderzoek in de regio Heerlen. Daar werd een aantal scholen met elkaar vergeleken die wat betrof de hoeveelheid gegeven gymlessen van elkaar verschilden. Uit dit vergelijkend onderzoek bleek dat de leerlingen die op een school zaten waar veel gymnastiek werd gegeven beter presteerden op vakken als rekenen en taal dan kinderen die minder gymnastiek kregen. Een betere lichamelijke conditie leidt zelfs tot een stijging van het totale IQ.

Helaas verdween dit onderzoek in een of andere diepe la van een ambtenaar en werd er weer overgegaan tot de orde van de dag. Het is schrijnend om te constateren dat beleidsmakers op zowel landelijk als gemeentelijk niveau niets met dit soort onderzoeken doen.  De hoeveelheid tijd voor gymnastiek op scholen wordt allengs minder, vakleerkrachten gymnastiek zijn wegbezuinigd, zwemlessen zijn op de meeste plaatsen uit het reguliere lesaanbod geschrapt,  leerlingen zijn vaak lang onderweg  om te kunnen gymnastieken, speelvelden zijn er te weinig. Het gevolg is dat het aantal kinderen met overgewicht  zienderogen toeneemt.  Dit beperkt niet alleen de bewegingsvrijheid van  deze kinderen,  maar op langere termijn is het ook heel slecht voor hun gezondheid.  Ze zullen meer  beroep moeten doen op de gezondheidszorg. Daar zullen de kosten weer toenemen. Wat onze beleidsmakers aan de   aan de voorkant denken  te besparen, wordt aan de achterkant meer dan royaal uitgegeven.

Hoe kan het nu dat lichamelijke inspanning bij jongeren en ouderen tot een gezonder  brein leidt?

Uit onderzoek bij ratten en muizen is al langer bekend dat wanneer  deze beestjes zich lichamelijk moeten inspannen – men liet ze b.v. in een tredmolen lopen –  in hun hersenen zich meer nieuwe zenuwcellen vormden dan bij hun soortgenoten die dat niet hoefden te doen. Deze toename van de hoeveelheid hersencellen kon men zien als men de beestjes open sneed.

Bij mensen is dit tenzij ze het tijdige met eeuwige hebben verwisseld hebben een lastige aangelegenheid.  Dankzij een techniek als  MRI-scans heeft men toch een inkijkje in de hersenen.  De rijping van de hersenen gebeurt  vanaf het einde van  de zesde maand van de zwangerschap tot ongeveer een jaar of 30. Daarna gaat het langzaam bergafwaarts. Het volume van de hersenen neemt dan jaarlijks met ongeveer 1% af. De afname is het sterkst rondom het gebied van de hippocampus. Erg  vervelend als je op oudere leeftijd nog nieuwe dingen wil leren, want net in dit gedeelte wordt nieuwe informatie opgeslagen.

Uit een recent (2011)  onderzoek  aan de universiteit van Pittsburg  blijkt uit  hersenscans  dat deze afname kan worden vertraagd en zelfs  in positieve zin kan  worden omgebogen. Bij mensen die regelmatig sporten  blijkt het volume van de  hippocampus toe te nemen in plaats van af te nemen.   Uit verder onderzoek  bleek bovendien dat deze volumetoename er echt toe deed. Hun prestaties op een geheugentoets verbeterden in de mate dat het volume van de hippocampus toenam.

De conclusie is dat door lichamelijke inspanning (rennen, fietsen etc.) nieuwe cellen in het brein worden aangemaakt. De effecten van de veroudering van het brein worden hierdoor voor een groot gedeelte teniet gedaan. Sporten geeft niet alleen een fitter lichaam, maar ook fittere hersenen.

Sporten is niet alleen gezond, maar maakt ook slim!!

Ps. Een prettig leesbaar boekje over deze materie is: René Kahn, De tien geboden voor het brein, uitgeverij: Balans

 

200x St. Joost

Op vijf mei, bevrijdingsdag, denk je niet als eerste aan een loopwedstrijd in een temperatuur van rondom de 10 graden en aan de aanwezigheid van zoveel lopers en loopsters en hun partners van Loopgroep Meers. Er moet dan iets bijzonders aan de hand zijn. De oorsprong van dat bijzondere ligt meer dan 25 jaar terug. Zonder enig verwachting en zonder enig vermoeden dat jullie er meer 25 jaar later bij zouden zijn, liepen Liesbeth en ik de eerste voorzichtige rondjes in en rond het bos nabij het voetbalveld van Sint Joost. Er zouden er daarna nog vele volgen. Tweehonderd keer later is dat reden voor een feestje. Het voelt goed als anderen dit met jou willen vieren. We hebben jullie aanwezigheid samen met andere lopers en loopsters en de aanwezigheid van onze buren als hartverwarmend ervaren. De foto’s van het feest staan in het foto album

Liesbeth en Jan