Website van loopgroepmeers

Running till we drop

Website van loopgroepmeers

Pluvius teistert lopers 6-uurloop Stein 2016

Half elf ‘s ochtends. De regen valt af en toe met bakken uit de lucht. De kwartiermakers van Loopgroep Meers Maurice, Cel en Etienne zijn bezig met de laatste hand te leggen aan het basiskamp voor de lopers.
De lopers die vandaag acte de présence zullen geven, zijn de afgelopen maanden aan een straffe trainingsdiscipline onderworpen onder de bezielende leiding van hun coach Cel. Vandaag zal het moment van glorie aanbreken voor loopgroep Meers. Het team is zelfs voorzien van vers bloed in de persoon van Ron van Els. Twee hindes Michelle en Tiny, een aantal oud- en minder oudgedienden Jan, Etienne, Gregoor, Erik Blokzijl, Erik Bruijnzeels en Robbert complementeren dit achttal.
Het kan niet anders met dit achttal zal na de vele tweede plaatsen van de afgelopen jaren dit jaar het zoet van de van de glorie worden geproefd.
Even voor elven staan een 90-tal lopers blauwbekkend van de kou te wachten op het startschot. Een 60 lopers hebben al vóór het startschot hun pijp aan de spreekwoordelijke Maarten gegeven. Zij hebben de omstandigheden als te Siberisch ingeschat. Jan is de startloper en zal het eerste halfuur voor zijn rekening. Even heeft Maurice overwogen om met de paraplu op naast hem mee te lopen, maar slim als hij is, bedacht hij toen dat hij zelf nat zou worden.
Het startschot klonk, ongeveer 90 mensen zetten zich in beweging, een lange dag tegemoet. Na één rondje komt Jan halverwege de meute voorbij. De coach knikt tevreden en zegt dat het goed gaat en de loper is tevreden. Een ronde later is de kop eraf en afwisselend nemen Etienne en Tiny de volgende rondes voor hun rekening. In vloeiende cadans dansen ze over de weggetjes rondom en door Steinerbos. De coach noteert de tijden en het aantal ronden. Hij oogt tevreden.
Het volgende tweetal Erik Bruijnzeels en Michelle is inmiddels bezig met de warming-up. Erik ziet er afgetraind uit en Michelle’s blik verraadt gespannenheid. Haar familie is aanwezig en dat brengt toch de nodige druk met zich mee. Tegen half twaalf nemen zijn het stokje van Etienne en Tiny over en gaan zij op weg voor het volgende uur. Af en toe verschijnt er een flauw zonnetje aan de hemel. Het lijkt wel of ze hier beiden door geïnspireerd worden. Ze rennen of hun leven er vanaf hangt. Na hun gelopen rondje hebben ze even tijd nodig om zich op te laden voor de volgende aflossingsbeurt. Hun noeste arbeid is niet voor niks geweest. Loopgroep Meers flirt met de koppositie.
De volgende klepper, Gregor, staat al weer klaar. Lang heeft hij in de lappenmand gelegen, maar vandaag, na vele maanden blessureleed maakt hij zijn heroptreden. Iedereen is een beetje gespannen. Hoe zal dit gaan uitpakken? Gelukkig komt hij zijn drie kwartier goed door. Het zijn weliswaar nog niet de snelheden van drie jaar geleden, maar hij is op de weg terug.
De coach begint steeds meer te stralen. Volgens zijn berekening zit er een nieuw afstandsrecord voor de loopgroep in. En met deze druk op zijn toch alle smalle schouders moet Erik Blommers van start. In zijn kenmerkende krachtige stijl werkt Erik zijn drie kwartier af. Als Erik zijn stokje doorgeeft heeft de koploper ongeveer 200 meter voorsprong. We lopen op de tweede plek en we hebben een voorsprong van meer dan één ronde op de volgende. Aan Ron de taak de taak die 200 meter de overbruggen en wie weet om te buigen in een kleine voorsprong.
Als een pijl uit de boog schiet Ron uit de startblokken. Eén ronde later is de achterstand teruggebracht tot 100 meter. Zijn tred is nog steeds krachtig. In zijn derde ronde is het zover. We lopen op kop. Zou het nu eindelijk gaan lukken? De meegereisde supporters van de loopgroep en de nog aanwezige lopers drentelen nerveus heen en weer. Edoch… de hemelsluizen gaan weer open en voor de afwisseling worden we nu niet vergast op regen, maar op hagelstenen. De beenspieren van Ron weigeren verdere medewerking en met kramp in de benen beëindigt Ron zijn uurtje.
Een ander noodlot dient zich aan. Inmiddels is voor de lopers van Unitas één van Limburgse toplopers Roel Weininga onderweg. Hij loopt de rondjes in gemiddeld 9 minuten.
Robbert vertrekt als laatste loper. Als heel snel loopt hij aan de leiding. Zijn kruissnelheid ligt boven de 14 kilometer per uur. De voorsprong op Roel is ongeveer 6 minuten. Zou het Robbert gaan lukken om zich Roel van het lijf te houden? Aan de kant worden de nodige berekeningen gemaakt.
Als Roel elke ronde 1 ½ minuut inloopt dan moet Robbert tegen 10 minuten voor 5 worden ingelopen. Dan kan toch niet waar zijn? Maar als Roel nu een inzinking krijgt?
Helaas, helaas. Robbert heeft gevochten als een leeuw, het zwaard van Damocles hing voortdurend boven zijn hoofd en om 10 minuten voor vijf viel het. We waren er zo dicht bij!
Wat rest zijn prachtige herinneringen en een mooie sportdag.
Dank aan de lopers, dank aan het bestuur Maurice, Cel en Etienne en dank aan onze trouwe supporters!

Jan

Ultraloop Stein 2015

Op zondag 1 maart 2015 vond de 6-uursloop in het Steinerbos plaats. Ook dit jaar stond er weer een team van Loopgroep Meers klaar. Maurice had de planning op zich genomen en bracht met gepaste overredingskracht en waar dit niet hielp onder enige (groeps)druk een dreamteam van maar liefst 9 personen bij elkaar.
Het team bestond uit: Tiny, Michelle, Lisette, Etiënne, Ruud, Jan, Charles, Robert en Erik. Met Cel als coach, natuurlijk. Het team had het volste vertrouwen dat een podiumplek er dik inzat met deze toppers (dat maar drie teams meededen hielp natuurlijk ook bij dit vertrouwen). Al werd door de coach meerdere keren bijna weemoedig teruggedacht aan het sterrenteam van 2014. Dit jaar bestond de concurrentie uit Stichting Foras! en Politie Limburg, die ieder ook een serieus kamp hadden opgeslagen.
Na het vinden van een geschikte locatie binnen de wisselzone werd om half 11 het basiskamp opgeslagen. Enkele dikke bomen om ons heen hielden de wind tegen en een grote parasol zorgde voor de beschutting tegen de voorspelde regen.
Snel werd de strategie bedacht en als ervaren loopster mocht Tiny het spits afbijten. Er werd ingezet op de sprint en het maken van zoveel mogelijk kilometers. Na elk rondje van 2,6 km werd het startnummer en polsbandje snel doorgegeven. Tot 13 uur wisselde Tiny, Michelle, Lisette en Erik steeds af. We lieten ons niet intimideren door het team politie Limburg die een vliegende start maakte. Iedereen ging voor 100% en kwam buiten adem binnen na een rondje. Lisette liep naar eigen zeggen een lamme en een blinde voorbij ;).
Om 13 uur begonnen de rondes van Etiënne en Ruud. Zij werden later versterkt door Jan en Charles. Etienne en Ruud hebben een paar rondes de regen moeten trotseren. Via een insider van de loopgroep in de organisatie (Jean) werd vernomen dat we derde lagen en dat team Politie Limburg een aantal rondjes op ons voor lag.
Als laatste werd de joker ingezet; om 15.48 uur ging Robert van start en zou tot het einde doorlopen. Jean waarschuwde omstanders als Robert langs kwam met de woorden; ‘gank snel aan de kentj! Hea trökt de taar oet de grondj’. 11 minuten later schreef Coach Cel weer een ronde erbij op zijn blaadje en dit tempo werd structureel doorgezet onder aanmoediging van het team.
Het bleef spannend.. zou kanon Robert nog met zijn professionele rondetijden nog het verschil kunnen maken?? De uitslag werd om 18.30 uur bekend gemaakt:
1. Stichting Foras! 85,3 km
2. Loopgroep Meers 77,3 km!!
3. Politie Limburg 75,8 km
Een schitterend resultaat, met ook nog 2,2 km meer dan bij de vorige editie! Wie had dat nou gedacht!? In de grafiek zijn de gelopen afstanden van elke loper en loopster af te lezen.  Grafiek 1 Ultraloop - aantal km.png wordt weergegeven
Bij dezen wenst coach Cel en ondertekendOLYMPUS DIGITAL CAMERAe alle lopers proficiat met dit grote succes en bedankt voor de gezellige dag!
Erik

 

En hier zijn de fotos.

Factoren die je loopprestaties bevorderen

In een Belgisch looptijdschrift las ik een interessant artikel over factoren die je loopprestaties beïnvloeden. Op sommige zaken blijkt, heb je totaal geen invloed zoals b.v. aanleg en leeftijd, de verbeteringen zuI  je moeten zoeken op andere terreinen. Ik vond het zo interessant dat ik dit artikel integraal heb overgenomen.

Jan

Deze factoren bepalen je loopprestaties!

 

19.02.2015 | Rik Thaens

Belga
 

Welke factoren hebben een positief effect op je looptijden, welke factoren benadelen je prestaties en hoe groot is hun effect? Bekijk het overzicht in de ‘Het Geheim van Hardlopen’-rubriek!

We hebben in eerdere columns de invloed van vele factoren op de loopprestaties geanalyseerd. Hierbij hebben we de nadruk gelegd op de factoren waar aan ‘gerekend’ kan worden. Dat betekent dat we gekeken hebben naar die factoren waarvan:

1. wetenschappelijk bewezen is dat ze ook daadwerkelijk een significante invloed hebben op de prestatie bij hardlopen
2. we met een wiskundig model die invloed ook kunnen uitrekenen

Uiteraard kan niet alles kan op deze manier uitgerekend worden. Zo zijn er factoren waarvan de invloed wetenschappelijk niet of nog niet bewezen is. Dit geldt onder meer voor vrijwel alle voedingsproducten, met de volgende uitzonderingen:

  • het stapelen van koolhydraten voor de marathon en de inname van koolhydraten tijdens de marathon
  • de inname van cafeïne 1 uur voor de wedstrijd
  • het gebruik van vitamines en mineralen indien men leidt aan specifieke deficiëntieziekten als bloedarmoede, Engelse ziekte, krop en dergelijke

Ook zijn er factoren waarvan de invloed zo klein is dat het vrijwel onmogelijk is om die experimenteel aan te tonen, zoals de invloed van voedingssupplementen. Tenslotte zijn er factoren waarvoor het lastig of onmogelijk is om ze met een wiskundig model te beschrijven, zoals de wedstrijdmentaliteit van iemand en de vorm van de dag.

De factoren die we niet of nog niet kunnen kwantificeren beschouwen we vooralsnog als de ‘mythes van het lopen’. Deze komen later aan de orde.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de factoren die je prestatie bepalen, in volgorde van een groot naar een klein effect hebben we aangegeven wat deze factoren voor de Marathon Man zouden betekenen. De Marathon Man is het voorbeeld die we regelmatig in onze columns gebruiken. Hij weegt 70 kg en loopt de marathon in 3:30.

Talent

Zoals wel te verwachten was heeft talent de allergrootste invloed. Er zijn nu eenmaal mensen die als loper geboren worden en zonder noemenswaardige training een 10 km onder de 35 minuten lopen, terwijl dit voor de minder begaafden onder ons ook na jaren training een onbereikbare grens is.

Leeftijd

Na talent is leeftijd de belangrijkste factor. Atletiekwedstrijden kennen daarom meestal een indeling naar leeftijdsklasse.

Training en gewicht

Het goede nieuws is dat training de volgende factor van betekenis is, dus we kunnen door hard en goed te trainen flink kunnen verbeteren. Zeker als we dit doen in combinatie met afvallen tot een gezond afgetraind gewicht. Afvallen heeft an sich ook een zeer groot effect op de loopprestaties.

Doping

Dan komt het slechte nieuws want bloeddoping en EPO hebben ook een zeer groot effect, zelfs duidelijk meer dan alle andere factoren. Dit verklaart wel hoe moeizaam de strijd tegen doping is en sommige sporters helaas blijven proberen doping te gebruiken.

In de figuren hebben we de invloedsfactoren op een andere wijze geordend, namelijk op positieve en negatieve factoren.

Negatieve effecten

De factoren die een negatief effect op onze tijden hebben zijn onder meer het ouder worden, geslacht (vrouwen t.o.v. mannen), warm weer, heuvels en harde wind.

Positieve effecten

De factoren die een positief effect op onze tijden hebben zijn onder meer training, afvallen, KH-stapelen en inname, loopefficiency, uithoudingsvermogen, race strategie, hoogtestage, hazen, wedstrijdmentaliteit, wedstrijdschoenen, N2-tent, gebruik cafeïne en doping.

In de literatuur lazen we een uitspraak die mooi weergeeft wat het grootste positieve effect geeft: “To be a great runner you have to select your parents carefully”. Uiteraard kunnen we dit en ook onze leeftijd en ons geslacht niet veranderen in de zin dat we dan betere loopprestaties realiseren. We kunnen wel proberen om de positieve factoren zoveel mogelijk uit te nutten door bijvoorbeeld training, hoogte stage, gebruik te maken van hazen. De negatieve effecten van het parcours en het weer kunnen we niet vermijden, maar we kunnen de gevolgen wel uitrekenen, zoals te lezen is in Het Geheim van Hardlopen.

Je kunt het effect van alle factoren op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Overmuntheloop 1 februari 2015

Kil, kil was het vanmorgen bij de 16de Overmuntheloop voor de toeschouwers en de fotograaf. Dit weerhield een paar lopers van Loopgroep Meers niet om acte de présence te geven.
CABiancs beet de spits af. Ondanks lichamelijk ongemak, de hele week een beetje ziek geweest, stond hij toch aan de start om zijn 3,3 km te rennen. Het ging niet makkelijk, maar toch slaagde hij erin in de grote groep een middenpositie in te nemen. Wat zou het zijn geweest als hij fit was geweest? We zullen het niet weten. Wellicht zal het voor een volgend jaar zijn.
Op de 6,6 km stonden van de loopgroep 2 personen en een viervoeter aan de start: Bianca,  Jean en zijn hond Sico. Beiden hoefden zich geen zorgen te maken dat ze de weg zouden kwijt raken. Bianca voor wie het haar eerste wedstrijd was werd vergezeld door een fietser die de weg wist en Jean werd voorafgegaan door zijn hond. Ik ben benieuwd welk prijs er beschikbaar was voor de klasse viervoeters. Een kluif?
In de hoofdloop werden we vertegenwoordigd door Eric, Michelle, Tiny en Etienne. Na één ronde lag het hele veld al uit elkaar. Eric voerde het viertal aan, gevolgd door Etienne, Tiny en Michelle. Eén heel knappe prestatie van Michelle als je bedenkt dat ze nog niet zo lang loopt. Dat belooft nog wat voor de toekomst.
De fotograaf heeft het einde niet afgewacht. Langzamerhand trok de koude van de ondergrond door zijn schoenzolen heen. Tijd om naar huis te gaan.

Jan
Zie voor enkele foto’s de link

Mentale training bij Loopgroep Meers

Elk jaar zijn er veel mensen die zich voornemen om meer te bewegen. Allerlei motieven kunnen hieraan ten grondslag liggen: plezier in bewegen, leggen van sociale contacten, afvallen, een wedstrijdje lopen etc. De beslissing  om te gaan lopen kan meer of minder doordacht zijn. Om het kaf van het koren te scheiden wordt er in de loopgroep veel werk gemaakt van mentale training. Hoe dit in zijn werk kan gaan is te zien in het volgende cartoon.

Mental training

Enkele wetenswaardigheden:

Nieuwjaarsreceptie van loopgroep Meers

Enkele weken voorafgaande aan de Nieuwjaarsreceptie komt er een man langs bij het bestuur van Loopgroep Meers met het verzoek om de receptie van Loopgroep Meers op te luisteren. Het bestuur heeft in eerste instantie”hier geen zin in, maar na lang aandringen mag de man toch zijn kunsten vertonen.

Uit een kooi haalt hij een papegaai te voorschijn, uit een doosje een muis en uit een tas een kleine piano. De muis begint piano te spelen en tegelijkertijd zingt de papegaai een prachtige aria.  “Fantastisch! Dit hebben we nog nooit gezien!”, zegt het bestuur. “Dit kan niet anders dan een truc zijn!”

“Ja, natuurlijk!”, zegt de man, “de papegaai zingt niet, maar het is de muis die buikspreekt!”

Lelijke Annabel

Annabel is met haar 24 jaar het lelijkste meisje dat in Meers rondloopt. Nog nooit heeft ze het genoegen gehad om met een man de liefde te bedrijven. Ze vindt dat dit niet langer te verdragen is en dat er iets moet gebeuren. Met een papegaai op haar schouders stapt ze de Sjoester binnen. “Mannen”, zegt ze, “als er iemand van jullie weet welk beest op mijn schouder zit dan mag hij met mij mee naar bed.” Ze kijkt het café rond, maar niemand van de gasten geeft antwoord. Iedereen kijkt strak voor zich uit. Dan ziet zij een oranje truitje van één van de de knappe jongens van Loopgroep Meers. “Weet jij het?”, vraagt ze hem. Hij: “Een krokodil…?” Zij kijkt schuin over haar schouder naar de papegaai en zegt: “Dat antwoord tel ik ook goed!

Doordenker: een vrouw op een trekker

Wat doet een vrouw op een trekker? Paniek zaaien…..

Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

Mescher Bergloop 30 jaar!

IMG_0914De decembermaand neemt een prominente plek in in de agenda van een aantal lopers van Loopgroep Meers. Meestal werd er dan op de tweede zondag van deze maand deelgenomen aan de Winterwaldlauf in Aken. Een echte hapening. Met de bus werd je dan naar een  glibberige en koude plek in de Eiffel gebracht en aan de loper taak terug te hollen  naar het knusse atletiekstadionnetje  in Aken. Sinds een paar jaar is hiervoor de Mescher Bergloop in de plaats gekomen.

IMG_0934Ook deze bijna 16 km lange loop is een waar spektakelstuk: drassige weilanden, vele, vele traptreden, glibberpartijen, smalle bospaadjes en wat dies meer zij. Géén wedstrijd om een p.r. te lopen, maar wel een wedstrijd om van ge genieten. Gelukkig zijn enkele r foto’s gemaakt met een mobieltje.

IMG_1107Een paar heb ik er geplaatst. Meerdere foto’s zijn er te vinden op de website van de organisatie zelf.

IMG_1110

 

Loopgroep Meers bestaat 20 jaar!

In 1994 begon Cel met een aantal liefhebbers van de hardloopsport aan een ongewis avontuur. Ze besloten samen te gaan trainen, waarbij Cel de trainingen zou gaan leiden. Wie toen had gedacht dat dit initiatief van Cel een lang leven zou zijn beschoren, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Echter 20 jaar later is dankzij de tomeloze energie van Cel nog steeds een groep van een dertigtal lopers bezig met het beoefenen van de loopsport.

Reden genoeg om dit met de lopers en hun aanhang op 20 september feestelijk te herdenken.

Twee dagen eerder op donderdag 18 september werd al de opmaat voor het feest gegeven. In de feesttent in Stein werd Cel en zijn werkgroep genomineerd door de gemeente Stein voor het vele werk dat hij met zijn werkgroep verrichtte en nog verricht om in Meers een dorpsontmoetings-plaats van de grond te krijgen. FotoUit deze nominatie blijkt dat hun belangeloze inzet in hoge mate gewaardeerd wordt door de inwoners van de gemeente. Helaas ging de eerste prijs aan hun neus voorbij, maar een nominatie getuigt van grote klasse!

Op zaterdagmiddag, twee dagen later, werd om één uur de aftrap gegeven voor het 20-jarig bestaansfeest van de loopgroep. Een grote groep fietsers begon onder een stralend zonnetje aan een tochtje van 40 km. Kwetterend en keuvelend zoefden de kilometers onder de wieltjes door en voordat we het in de gaten hadden, bereikten we onze pleisterplaats in Hulsberg. En volgens Limburgs gebruik was er voor iedereen koffie met zeer smakelijke vlaai.
De spieren weer volgetankt met de nodige suikers konden we op de terugweg gelijk aan de bak. De Col van Hulsberg werd door iedereen zonder een centje pijn genomen. Eenmaal deze pukkel ‘verorberd’ was het freewheelen: windje in de rug, berg af. Wat wil je nog meer! Een uurtje later draaide de groep het voetbalterrein van Havantia op. Guus, Cel’s schoonzoon, was al bezig met de voorbereiding van de barbecue.

Een heerlijk avond lag in het verschiet: wat eten, wat drinken, wat kletsen. Welke geneugten moet een mens zich nog meer wensen? Ik weet het niet!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet hoogtepunt van de avond was de gloedvolle speech van Peter. Kort en krachtig werden de verdiensten van Cel voor de loopgroep geschetst. Een woord van dank was er ook voor Els, want zonder haar was dit onmogelijk geweest.
Organisatoren en andere helpers op de achtergrond bedankt voor deze leuke dag. En nu op naar het 25 jarig bestaan! Hou in jullie agenda al vast de derde zaterdag van september 2019 vrij!

Jan Coumans

ps. overige foto’s staan in het fotoalbum

Loopgroep Meers gaat met zomerreces

Een achttal lopers  verzamelde zich vanmorgen voor de laatste training voor de zomervakantie. De afgelopen dagen was het kwik de 30 graden gepasseerd. De hitte was voelbaar. Robbert had al een loopje van 30 minuten erop zitten en kwam met een enigszins rood aangelopen gezicht aanlopen, drijfnat van de zweet. Geen al te best vooruitzicht om aan een training te beginnen. Zou ons dit lot vandaag ook beschoren zijn?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGelukkig had de trainer met alles rekening gehouden. De training zou én korter zijn en rekening houden met de zonnestand. Met de opkomende zon links van ons, beschermd door boomrijen vertrokken we om heel snel de verkwikking van het bos op te zoeken. De training verliep dan ook voor de meeste lopers zonder een centje pijn. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dee training werd afgesloten met een gezellig onderonsje op een terrasje aan de voet van de Slingerberg. Geniet van jullie vakantie en voor de thuisblijvers als je wil blijven lopen zal er elke zondagmorgen om 9 uur wel iemand aan het kasteelpark staan om je te vergezellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jan

 

Maatschappelijke betrokkenheid, bewegen en bescheidenheid.

 

In elke nieuwsbrief staat een reportage over dorpsgenoten of activiteiten die een grote bijdrage leveren aan Meers. Of om met de woorden van onze Koning te spreken: de participatiemaatschappij. Deze keer interviewde Giotta Antoniou dorpsgenoot Cel Thans.

Maatschappelijke betrokkenheid, bewegen en bescheidenheid.

Een interview met Cel Thans. Een maatschappelijk betrokken inwoner van Meers. Over sport, groenvoorziening, jeugd, zorg, muziekcultuur en vooral over ‘hoe maken we het samen waar?’

Mensen kennen Cel van verschillende activiteiten, zoals de atletiek (de loopgroep) en de gemeentelijke politiek.

Gemeentelijke politiek
“Nou ja, gemeentelijke politiek klinkt zo…, hoe moet ik dat nu zeggen? Waar het mij om gaat” zegt Cel, “is dat ik de commissie maatschappelijke zaken ondersteun. Uit sociale betrokkenheid, zonder ambitie om voorop te lopen. Sport en sociale accommodaties zijn heel belangrijk voor de leefbaarheid en het welbevinden binnen onze gemeente. Samen en in groepsverband heb je de kracht en de macht om moeilijk stuurbare situaties te beïnvloeden. De commissie maatschappelijke zaken heeft raakvlakken met het nieuwe sociale domein. Er gaat veel veranderen de komende jaren met de transitie van de zorg en de jeugdzorg naar de gemeente. Communiceren is daarin heel belangrijk. Datgene wat je overbrengt moet begrijpelijk zijn voor de raad en voor de gemeenschap”. Cel is een gematigd optimist. “Je moet lering trekken uit processen uit het verleden zonder daar in te verharden. De locale politiek moet geen bezigheid zijn voor het persoonlijke belang. Hoe bescheidener de mens hoe inhoudelijker het beleid wordt. Wat je wilt in de locale politiek is invloed ten gunste van de gemeenschap. Het kernenbeleid en de activiteiten van het DOP zijn hier mooie voorbeelden van”.

dop-jun14-cel01

Een greep uit de activiteiten waar Cel zich voor inzet.

Het behoud van de voetbalclub in Meers, zodat kinderen kunnen blijven sporten. “Sport geeft de mens impulsen. Social media zijn helemaal oké. Echter niet ten koste van bewegen en ontmoeten van leeftijdgenoten via sport”.
Groenvoorziening bepaalt mede de leefbaarheid in een dorpskern. Dit gaat samen met behoud van natuur in de Maasvallei. Recent is een waterpunt in de Maasband aangelegd, een rustpunt voor wandelaars en fietsers. “Een project om trots op te zijn”, zegt Cel. “Van het natuurgebied dat ontstaat tussen Borgharen en Maasbracht zullen velen kunnen genieten. De dijkaanleg en grindwinning zijn nog niet ten einde en de hoop is dat deze projecten zowel voor natuur als beleidsmatig zonder vervelende gevolgen voor inwoners worden afgeleverd”.
De speeltuin waar Cel toestellen onderhoudt en verbetert en nieuwe of gebruikte toestellen plaatst met een team van mensen. Wiel Hendriks gaf in de jaren ’90 de eerste aanzet. Cel werkt de technische aspecten uit. Zo kan er bespaard worden op het budget, dat toch al beperkt is. Momenteel worden er voorbereidingen getroffen om nieuwe toestellen en middelen in te zetten voor ouderen. De speeltuin ontwikkelt in de ruimte en zorgt voor mobiliteit en bewegen voor meerdere leeftijdsgroepen.
De dorpsontmoetingsplaats is nu gevestigd in het patronaat en voorziet in ouderencontact. Een mooi streven is om een toekomstgerichte accommodatie met een centrale ligging tot stand te brengen met alle noodzakelijke faciliteiten voor de zorg aan ouderen. Cel draagt hier graag een steentje aan bij in de gesprekken met de werkgroep.
Muziekcultuur. “Meers beschikt over een multifunctioneel centrum dat voor vele doeleinden gebruikt kan worden. Er gelden echter veel ingewikkelde regels en reglementen. Het is een uitdaging om daar een weg in te vinden zodat het centrum maximaal ingezet blijft voor de gemeenschap, de jeugd en de fanfare. Zoals vele muziekverenigingen verkeert ook de fanfare van Meers in zwaar weer”.
De jeugd is het grootste aandachtspunt. “Van betaalbaar kunnen wonen en een (eerste) huis kunnen kopen, beschikbaarheid van banen, voortbestaan van de school tot activiteiten die een band en loyaliteit vragen voor langere duur. We leven in een maatschappij waarin direct resultaat op de voorgrond staat”, zegt Cel. “Dit maakt dat processen in de beleving van jongere mensen te lang duren en ongeduldigheid kan ontstaan. Vroeger werden activiteiten in het dorp, zoals de fanfare, veel meer gedragen door de familie”, vertelt Cel. “Groepsvorming heeft nu een veel grotere invloed. Ook zekerheid op arbeid is veranderd, ooit was er werk genoeg. Heel begrijpelijk allemaal en bijzonder om deze veranderingen te zien”. Cel waarschuwt echter dat ook de moderne tijd zijn valkuilen kent. “Internet en social media zijn gevaarlijk als deze eenzijdig gebruikt worden. Doe-dingen blijven belangrijk, bewegen, samen zijn, met elkaar omgaan, je happy voelen”.

dop-jun14-cel02

20 jaar loopgroep.
De loopgroep viert in de zomer haar 20-jarig bestaan. Zolang Cel energiek en gezond is hoeven de leden niet te vrezen dat hij deze bezigheid neerlegt. “Lopen heeft mij veel gebracht” vertelt Cel. “Vooral veel mensenkennis, aanvoelen hoe met mensen om te gaan en balans tussen lichaam en geest”. Dit was ook de reden om in 1994 met een kleine groep vrijwilligers een loopgroep te starten. Die is inmiddels enorm gegroeid en kent een grote verscheidenheid aan deelnemers. Cel wenst ieder mens toe te bewegen, het plezier hierin te ontdekken en vooral op avontuur te gaan en de inhoud van jezelf te ontdekken. “Door je hoofd te luchten, te werken vanuit het lichaam en het hart heeft het lopen een steeds beter effect op de lichamelijke conditie. Iedereen die dat wil, kan lopen. Het is ook mooi om te zien hoe mensen die niet zo goed durven, zich niet betrokken voelen of in psychische nood verkeren, opbloeien door stap voor stap een looptraject aan te gaan en plezier en contacten met mensen weer ontdekken. Op donderdagavond om 19.00 uur is altijd de instroom waarbij in een ontspannen sfeer veel aandacht besteed wordt aan nieuwe lopers ”. Cel vindt het bijzonder en zeer verheugend dat lopen een ware ‘hype’ aan het worden is. “Deels zal dit te maken hebben met ons bewustzijn rond gezondheid en deels omdat het een niet dure sport is die door iedereen te beoefenen is”.

Geluk en Meers over 10 jaar
“We moeten waakzaam zijn”, zegt Cel. “Wat afbrokkelt aan faciliteiten komt niet meer terug en de beleidsveranderingen gaan snel. Als we maar niet ‘veramerikaniseren’ en ons geluk aan ons voorbij laten schieten”. Hiermee bedoelt Cel dat we niet wegzakken in een leven waarin het doel alleen maar consumeren is en streven naar de nieuwe trend. In contact zijn met andere mensen en doe-dingen zorgen er voor dat je je happy kunt voelen. Cel geniet van de actieve maatschappelijke betrokkenheid en zijn familie. Hij houdt ervan om samen met zijn vrouw Els te wandelen of te kamperen in de mooie natuur van de Maasvallei, Zeeland of de Waddeneilanden.

Het water is de verbindende factor in deze laatste opsomming. “In 1993 zorgde het water voor een crisis die mensen in het dorp bij elkaar bracht”, vertelt Cel. “Soms zorgt een crisis voor verbondenheid en contact”. Cel wenst iedereen toe dat de veranderende maatschappelijke omstandigheden waarin we leven gaan zorgen voor verbondenheid en samen zaken oppakken. Een ding is zeker; Cel blijft zich hiervoor inzetten.

Ultraloop Stein

Estafetteloop:  succes voor onze Teams 1 en 2

Team 2:   2de plaats. 75073,44 meter       Team 1: 4de plaats 74542,44 meter

Wat een mooie dag en wat een geweldige prestaties.

 Mag ik even voorstellen onze teams:

Team 1:  Charles Diederen, Robert Blokzijl, Ruud Mullenders, Louis Kooymans, Sandra Bots, Lisette van Mulken, Tiny Boelhouwers.

Team 2 : Erik Blommers, Maurice Peters, Jan Coumans, Etienne van Mulken, Lydia van Son,

Gregor Notten.

Het was een spannende strijd, als coach bleef ik maar rekenen. Zeker omdat we probeerden bij de beste 3 te komen.

Er namen 5 teams deel aan de estafette n.l. Unitas…..Snijders……2 Teams Loopgroep Meers…en Team Heerlen. Het werd heel spannend omdat groep 1 van ons een voorsprong opbouwde van  1 ronde  (2500m) ten opzichte van groep 2. Echter dit werd langzaam ingelopen door groep 2. In het begin lagen we 4de in de wedstrijd, maar na  de derde wissel lagenonze beide teams nagenoeg gelijk.

Ook de warmte speelde bij andere teams ’n rol. Onze tweede groep 2 begon in de eindfase aan een geweldige opmars die onder de vele supporters niet meer te stuiten was.  Gregor, die speciaal voor deze wedstrijd op hoogtestage was geweest, kreeg als laatste loper kreeg vleugels en bracht groep 2 naar de 2de plaats.

Om groep 1 niet te kort te doen, heb ik grote waardering voor onze dames. Door de goede wissels hebben zij onze Loopgroep in de prijzen geholpen.

Mag ik iedereen bedanken voor de bijdrage aan deze mooie dag!

Uitslag 1..Unitas …2 Loopgroep Meers……..3 Team Snijders…….4..Loopgroep1……..5 Team Heerlen.

Groetjes: Coach Cel Thans

foto’s volgen nog