Pluvius teistert lopers 6-uurloop Stein 2016

Half elf ‘s ochtends. De regen valt af en toe met bakken uit de lucht. De kwartiermakers van Loopgroep Meers Maurice, Cel en Etienne zijn bezig met de laatste hand te leggen aan het basiskamp voor de lopers.
De lopers die vandaag acte de présence zullen geven, zijn de afgelopen maanden aan een straffe trainingsdiscipline onderworpen onder de bezielende leiding van hun coach Cel. Vandaag zal het moment van glorie aanbreken voor loopgroep Meers. Het team is zelfs voorzien van vers bloed in de persoon van Ron van Els. Twee hindes Michelle en Tiny, een aantal oud- en minder oudgedienden Jan, Etienne, Gregoor, Erik Blokzijl, Erik Bruijnzeels en Robbert complementeren dit achttal.
Het kan niet anders met dit achttal zal na de vele tweede plaatsen van de afgelopen jaren dit jaar het zoet van de van de glorie worden geproefd.
Even voor elven staan een 90-tal lopers blauwbekkend van de kou te wachten op het startschot. Een 60 lopers hebben al vóór het startschot hun pijp aan de spreekwoordelijke Maarten gegeven. Zij hebben de omstandigheden als te Siberisch ingeschat. Jan is de startloper en zal het eerste halfuur voor zijn rekening. Even heeft Maurice overwogen om met de paraplu op naast hem mee te lopen, maar slim als hij is, bedacht hij toen dat hij zelf nat zou worden.
Het startschot klonk, ongeveer 90 mensen zetten zich in beweging, een lange dag tegemoet. Na één rondje komt Jan halverwege de meute voorbij. De coach knikt tevreden en zegt dat het goed gaat en de loper is tevreden. Een ronde later is de kop eraf en afwisselend nemen Etienne en Tiny de volgende rondes voor hun rekening. In vloeiende cadans dansen ze over de weggetjes rondom en door Steinerbos. De coach noteert de tijden en het aantal ronden. Hij oogt tevreden.
Het volgende tweetal Erik Bruijnzeels en Michelle is inmiddels bezig met de warming-up. Erik ziet er afgetraind uit en Michelle’s blik verraadt gespannenheid. Haar familie is aanwezig en dat brengt toch de nodige druk met zich mee. Tegen half twaalf nemen zijn het stokje van Etienne en Tiny over en gaan zij op weg voor het volgende uur. Af en toe verschijnt er een flauw zonnetje aan de hemel. Het lijkt wel of ze hier beiden door geïnspireerd worden. Ze rennen of hun leven er vanaf hangt. Na hun gelopen rondje hebben ze even tijd nodig om zich op te laden voor de volgende aflossingsbeurt. Hun noeste arbeid is niet voor niks geweest. Loopgroep Meers flirt met de koppositie.
De volgende klepper, Gregor, staat al weer klaar. Lang heeft hij in de lappenmand gelegen, maar vandaag, na vele maanden blessureleed maakt hij zijn heroptreden. Iedereen is een beetje gespannen. Hoe zal dit gaan uitpakken? Gelukkig komt hij zijn drie kwartier goed door. Het zijn weliswaar nog niet de snelheden van drie jaar geleden, maar hij is op de weg terug.
De coach begint steeds meer te stralen. Volgens zijn berekening zit er een nieuw afstandsrecord voor de loopgroep in. En met deze druk op zijn toch alle smalle schouders moet Erik Blommers van start. In zijn kenmerkende krachtige stijl werkt Erik zijn drie kwartier af. Als Erik zijn stokje doorgeeft heeft de koploper ongeveer 200 meter voorsprong. We lopen op de tweede plek en we hebben een voorsprong van meer dan één ronde op de volgende. Aan Ron de taak de taak die 200 meter de overbruggen en wie weet om te buigen in een kleine voorsprong.
Als een pijl uit de boog schiet Ron uit de startblokken. Eén ronde later is de achterstand teruggebracht tot 100 meter. Zijn tred is nog steeds krachtig. In zijn derde ronde is het zover. We lopen op kop. Zou het nu eindelijk gaan lukken? De meegereisde supporters van de loopgroep en de nog aanwezige lopers drentelen nerveus heen en weer. Edoch… de hemelsluizen gaan weer open en voor de afwisseling worden we nu niet vergast op regen, maar op hagelstenen. De beenspieren van Ron weigeren verdere medewerking en met kramp in de benen beëindigt Ron zijn uurtje.
Een ander noodlot dient zich aan. Inmiddels is voor de lopers van Unitas één van Limburgse toplopers Roel Weininga onderweg. Hij loopt de rondjes in gemiddeld 9 minuten.
Robbert vertrekt als laatste loper. Als heel snel loopt hij aan de leiding. Zijn kruissnelheid ligt boven de 14 kilometer per uur. De voorsprong op Roel is ongeveer 6 minuten. Zou het Robbert gaan lukken om zich Roel van het lijf te houden? Aan de kant worden de nodige berekeningen gemaakt.
Als Roel elke ronde 1 ½ minuut inloopt dan moet Robbert tegen 10 minuten voor 5 worden ingelopen. Dan kan toch niet waar zijn? Maar als Roel nu een inzinking krijgt?
Helaas, helaas. Robbert heeft gevochten als een leeuw, het zwaard van Damocles hing voortdurend boven zijn hoofd en om 10 minuten voor vijf viel het. We waren er zo dicht bij!
Wat rest zijn prachtige herinneringen en een mooie sportdag.
Dank aan de lopers, dank aan het bestuur Maurice, Cel en Etienne en dank aan onze trouwe supporters!

Jan