Goed nieuws voor stijve harken!!

Goed nieuws voor stijve harken!!

Ga eens even zitten op de grond…  benen naast elkaar gestrekt voor je uit. ‘In langzit’ heet dat. Buig nu voorover en probeer, zonder de knieën te buigen, met de vingertoppen de tenen aan te raken. Lukt het? Ben je blij? Helaas……  want volgens recent onderzoek is er geen enkele reden tot juichen. Tenminste, als je een lange afstandloper bent.  
Onderzoekers (1) lieten een aantal hardlopers deze zgn. ‘sit-and-reach test’ doen. Vervolgens testten ze bij diezelfde proefpersonen hoe efficiënt ze tijdens het hardlopen met hun energie omgingen.  En wat bleek: de meest efficiënte lopers scoorden het slechts op de lenigheidtest!
Goed nieuws dus voor de stijve harken onder ons. Want des te efficiënter je loopstijl, des te sneller je kunt lopen bij een gegeven energieverbruik. Anders gezegd: als 2 lopers dezelfde conditie hebben (die wordt meestal uitgedrukt door de VO2-max), dan hoeft het niet zo te zijn dat ze evengoed presteren op bijvoorbeeld een marathon. De meest efficiënte van de twee zal het snelst zijn! En de kans is dus groot dat de stijfste van twee het snelst is.  De resultaten werden bevestigd in een ander onderzoek, waarin ze de lenigheid van de kuitspier als maat voor de lenigheid van de loper namen (2).

Moeten hardlopers vanaf heden alle rek- en strekoefeningen uit hun trainingsplannen schrappen? Nee! Ten eerste gaat het hier om een statistisch verband. Er is geen causaal verband aangetoond. En ten tweede: het is al langere tijd duidelijk dat er een verband bestaat tussen lenigheid en blessuregevoeligheid. Dus toch maar blijven rekken………

(1) Charles L. Dumke van het Department of Health, Leisure and Exercise Science van de Appalachian State University in Boone USA.
Hij publiceerde zijn bevindingen in het International Journal of Sports Physiology and Performance, vol. 5, june 2010

(2) Onderzoeken op dit gebied zijn oa gedaan door Tamra Trehearn van het Department of Health and Human Performance in Lincoln, Nebraska USA. Gepubliceerd in The Journal of Strength and Conditioning Research, vol 23 2009.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *