Loopgroep Meers bezoekt de Alfa brouwerij in Thull.

1 december 2013

Het uitstapje begint met een mooie wandeling vanuit Thull net naast de Alfa bierbrouwerij. Cel en Els Thans hebben deze wandeling uitgezet en één week van te voren houten paaltjes met paarse bandjes in de grond geslagen. Mislopen is zo gelukkig onmogelijk. OLYMPUS DIGITAL CAMERA De inwoners van Thull en Schinnen zijn erg blij met deze nieuwe route, nu kunnen ze ook eens van hun eigen omgeving genieten. Cel en Els: Bedankt, ook namens de gemeente Schinnen voor het uitzetten van deze prachtige wandeling. Enkele hoogtepunten van de wandeling: de Geleenbeek, de Keutelbeek, de Krekelsberg, het mooie weer, de leuke weggetjes, en bovenal de gezellige sfeer, de appelsap en de lekkere wafels die we nabij de Vredeskapel genuttigd hebben.
Net voor vier uur arriveren we moe en voldaan bij de brouwerij. We starten met een lekker kopje koffie en een stukje vlaai. Bij het afhalen van de vlaai zie ik de datum “20 januari 2013” en “Loopgroep Meers“ op de vlaaiendozen staan. Het dringt niet gelijk tot me door maar even later weet ik het weer. 20 januari 2013 dat is toch de datum dat we eigenlijk naar de Alfa bierbrouwerij in Thull zouden zijn gegaan? Dat is toch de dag dat er 2 meter sneeuw gevallen was en autorijden onmogelijk was. Code Rood? Dat is toch de dag dat we naar de Fontein geweest zijn en we het oorspronkelijke programma hebben omgegooid? Zouden ze dan toch die vlaai voor ons bewaard hebben?, hopelijk toch wel in de diepvries dan? In elk geval lief van de medewerkers van de brouwerij dat ze de vlaai nog even voor ons “vastgehouden hebben”. Super!
Margriet start de rondleiding met de mededeling: vragen gaan van de effectieve drinktijd af houd daar rekening mee. Waarschijnlijk een standaardgrap maar het levert wel op dat niemand nu nog een vraagje durft te stellen aan Margrietje. Ik sta op het punt om te vragen, “Margriet bent u nog vrijgezel”, maar ik durf het niet, stel ze zegt ja en ik moet met haar trouwen, het lijkt me niet het prettigste huwelijk.
Margriet gaat verder met haar verhaal en rondleiding waarvan nu in het kort een samenvatting: 6000 jaar geleden regende het in de buurt van Aken. Het water zakt in de bodem en het water verplaatst zich met een snelheid van 2 á 3 meter per jaar richting Thull. In 1870 boort een man met de naam Meens, wonende te Thull, een gat in de grond van 152 meter diep. Meens, eigenlijk op zoek naar goud, vindt water en denkt: wat moet ik hier nu mee, wat zal ik eens met dit water doen. Meens proeft aan het water. Mmmmm, dit is wel echt lekker water, denkt Meens, zo zuiver zo edel. Meens roept zijn vrouw Margriet en laat haar ook eens proeven van het water. Margriet zegt: “waar moeten we deze rotzooi kwijt schatje, dit spul is niet te zuipen”. Meens loopt ontgoocheld weg, neemt zijn rugzakje mee en gaat een stukje wandelen, effe weg bij dat lastige wijf. Onderweg kom hij langs een veld met allemaal hop, gerst en mout. Hij plukt verschillende plantjes en stopt deze in zijn rugzakje. Thuis aangekomen ziet Meens dat Margriet een kuip met het zojuist gevonden water gevuld heeft. Ik zal je krijgen, denkt Meens, en hij kiept de inhoud van het rugzakje zo in de kuip met water. De volgende dag ziet Margriet allemaal plantjes drijven in de kuip. Margriet is witheet van woede, trekt haar broek af, gaat op de rand zitten van de kuip en laat een flinke scheet in het water zodat dit begint te borrelen. Daarna gaat Margriet weer naar binnen. Het is een hete dag. Meens komt terug van een stukje hardlopen en ziet de kuip staan. Meens heeft dorst en neemt een flinke slok van het water met de hop, gerst en mout. Hij ziet dat er allemaal bubbeltjes omhoog komen uit het water en dat vindt hij op zich wel een beetje vreemd. Het kan wel aan het gisten zijn, denkt Meens. Een half uurtje later voelt Meens zich een beetje licht in zijn hoofd, net alsof hij gezopen heeft. Hij roept Margriet, die ook proeft van het water. De rest van de dag lachen Meens en Margriet, maken lol en alle problemen die ze hebben lijken niet meer te bestaan.
Hoe kan dat toch, vragen ze zich de volgende dag af nadat ze ontwaakt zijn uit hun roes. “Dat komt door het water” zegt Margriet, “ik zal het je eerlijk vertellen, ik heb er een flinke scheet in gelaten”. “We hebben samen een ontdekking gedaan” roept Meens, “hiermee kunnen we miljoenen mensen gelukkig maken”. Alfa Pils, Alfa Pils, Alfa Pils zegt Margriet nog een beetje nalallend, ze bedoelde eigenlijk iets anders maar dat kwam niet haar strot uit. Ja, Ja zegt Meens uitbundig, we noemen het brouwsel Alfa Pils.
En zo begint het in 1870. Meens en Margriet oogsten hop, gerst en mout mengen dit met het edele water. Margriet zorgt voor de vergisting, de hoofdgisting en de nagisting door elke ochtend om 8 uur s’morgens een verse scheet in het mengsel te laten. Ze vullen het brouwsel af in flesjes en verkopen het aan plaatselijke cafe’s en horecagelegenheden. In de loop van de jaren breiden ze hun bedrijf steeds verder uit en wordt het bedrijf gemoderniseerd. Het bedrijf gaat van vader op zoon en het is nu in 2013 de vierde generatie in de naam van Henry Meens, -ook weer getrouwd met ene Margriet die hebben jullie ook leren kennen- die aan het roer staat van het familiebedrijf. Inmiddels werken er 25 medewerkers bij het bedrijf. De visie van de oude Meens om miljoenen mensen gelukkig te maken is gelukt. Elk weekend weer zuipen zich miljoenen mensen gelukkig aan dit edele vocht onder de namen: Alfa Oud bruin, Alfa Edel Pils, Alfa Lente Bok, Alfa Dortmunder en Alfa Bokbier.
De rondleiding wordt afgesloten met een fantastische film OLYMPUS DIGITAL CAMERAwaarin het hele verhaal nog eens in beeld wordt gebracht. Dankzij de wondere wereld van de computer levert dit spectaculaire beelden op.
De dag wordt afgesloten in het proeflokaal waar we voorzien worden van een “heerlijk koel Alfa edel pilsje”. Ik kijk nog even naar de foto van Tante Wies, 96 jaar oud geworden. Tante Wies proefde ruim 60 jaar lang, elke ochtend om 8 uur s’morgens het Alfa bier. Alleen als zij het Alfa biertje goedkeurde mochten de brouwers verder die dag. Moraal van dit verhaal: Drink elke ochtend een Alfa pilsje en je wordt ook 96.
Ik spreek nog even met Margriet, -je weet wel die vrouw waarmee je niet getrouwd wil zijn-, en vraag haar of ze nog iets voor de lopers van onze loopgroep wil betekenen. “Maurice ik beloof je” zegt ze, “als een van jullie leden bij mij een Alfa thuistapje bestelt kom ik dit persoonlijk bij hem installeren”. Hierbij het telefoonnummer van Margriet: 046-4432888. Vermeld wel even dat je van Loopgroep Meers bent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nog snel een laatste slokje van ‘t Beer van Limbug……dát preuf ste, voordat we om klokslag half zeven door Margriet enGerrit buiten gewerkt worden.

 

Proost! Op loopgroep Meers!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *