Je bent nooit te oud ……(2)

 

Je bent nooit te oud ………(2)

In Distance Running, 2012 Edition 1 las ik nog enkele bijzonderheden over onze 100-jarige. Fauja Singh liep zijn wereldrecord het afgelopen jaar in de Scotiabank Toronto Waterfront marathon. De 42 kilometer en nog een paar metertjes waren na 8:25:16 voor hem verleden tijd. Hij bleef hiermee 5 anderen (100- of meerjarigen!!) voor. Singh begon pas met zijn hardloopcarrière 11 jaar geleden na het overlijden van zijn vrouw en zoon. Hij is ook de trotse bezitter van het wereldrecord van de 90-plussers. In 2003 liep hij in de Toronto Waterfront marathon een tijd van 5:40.

In de editie van 2011 werd in dezelfde marathon ook een ander wereldrecord gevestigd. Ruim 5 uurder eerder dan Singh kwam de 80-plusser Ed Whitlock over de streep. Ed Whitlock, een Canadees afkomstig uit UK, finishte in een ongelooflijke tijd van 3:15:51 op deze afstand.

Op zijn erelijst staat eveneens het wereldrecord van de 70-plussers. Op 72-jarige leeftijd liep hij de marathon in 2:52:47.

Zijn trainingsmethode is onorthodox. Hij loopt elke dag tot ongeveer 3 uur lang rondjes rondom een kerkhof bij hem in de buurt. Hij zegt er zelf over: “It’s more like jogging. There’s no speed. I do small laps and don’t count them”and don’t thime them so I don’t get into competition with myself. I just concentrate on running for a long time. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *