Bewaak de balans!

Bewaak de balans!

Hardlopen is een simpele sport, wordt vaak beweerd: hoe meer je traint, hoe beter je loopt. Maar wie alleen maar meer kilometers afwerkt, ervaart de keerzijde.

Op een gegeven moment blijkt vooruitgang dan een illusie. Niet alleen beginners, maar ook ervaren lopers kunnen die fout maken.

Lopen is niet voor iedereen zomaar hetzelfde.

Het is cruciaal om te leren welke bouwstenen bij elkaar passen en zo een juiste balans tussen in- en ontspanning te vinden. Daarbij is het van belang dat je traint met een concreet doel voor ogen.

Bepaal vervolgens hoeveel tijd je aan die doelstelling wilt spenderen, uitgaande van wat je allemaal al in het dagelijkse leven doet. Maak je training zo specifiek mogelijk voor het gewenste doel, wat inhoudt dat je voldoende op wedstrijdtemponiveau traint.

Ongeacht de afstand waarvoor je kiest en de tijd die je wenst te investeren, zou het trainingsschema elke week moeten bestaan uit een mix van tempolopen, intervaltraining en duurlopen. In de voorbereiding op Nijmegen hebben we deze mix ingebouwd.

Door de snelheidstraining verbetert het bewegingspatroon, de beenkracht en de duur van het grondcontact. Tevens went het lichaam aan een hoger tempo.

De duurlopen zijn de voornaamste bouwstenen: zij bevorderen het uithoudingsvermogen (cardiovasculair). Hier heb je profijt op alle afstanden.

Een goede voorbereiding omvat 3 trainingen per week: duurloop, intervaltraining en tempotraining. 

De maanden oktober, november en december zijn drukke maanden voor de loopgroep.

Oktober: hele en halve marathon in Eindhoven en marathon in Etten-Leur.

November: Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

December: winterloop in Aken

Hele en halve marathon in Eindhoven:

Voor de halve en hele marathon was het opletten geblazen!

Jeff nam deel aan de hele marathon. In de voorbereiding heb ik veel aandacht besteed aan het lopen in het juiste tempo. Belangrijk voor Jeff was zuinig om te gaan met zijn energie en zijn tomeloze inzet wat te matigen. In de voorbereiding is hier veel aandacht aan geschonken.

Energie moet je sparen, zeker voor de marathon.  Op een tijd van 3.28.52 mag je als atleet en coach trots zijn: nog geen minuut van de gestelde eindtijd.

De deelnemers aan de halve marathon hebben allen ervaren hoe moeilijk het is gedegen de eindstreep te halen. Alles moet eerst je ondervinden, en die leer is belangrijk voor lang loopplezier.

Onze Willem Duckers was de snelste in een tijd van 1.35.39 gevolgd door Robert Blokzijl die de man met de hamer tegen kwam. Erik Blommers realiseerde een goede 1.44.56 en Etienne van Mulken 1.48.46. Jammer dat Richard Dirix niet op volle kracht kon lopen vanwege een blessure. Met een blessure kan een wedstrijd een echte martelgang zijn.

Sandra liep de 6 km en ook zij keek tevreden op haar wedstrijd terug. 

Paul Smeets kijkt met voldoening terug op de hele van Etten-Leur. Hij is op de weg terug na een aantal minder geslaagde optredens. Wellicht heeft hij op de hele in de toekomst nog een aantal verrassingen in petto.

Tot slot: Willem Duckers heeft voor een internationaal succes gezorgd. In het uiterste zuiden van Frankrijk liep hij op de laatste zondag van oktober een ´doorweekte´ halve marathon. Over het wel en wee van deze wedstrijd zal Willem nog in een artikeltje berichten.

Iedereen Proficiat!

Cel Thans (coach)

 

 

 

 

                                                                                                          

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *